23 Ağustos 2009 Pazar

KANDİL KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 750 gr kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet soğan,
- 2 adet domates,
- 2 yemek kaşığı margarin,
- 2 tatlı kaşığı kekik,
- 1 demet maydanoz,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 3 adet yufka,
- Karabiber,
- 3 adet patates,
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 1 adet yumurta,
Yapılışı:
Ufak ufak doğranmış koyun eti, margarin, rendelenmiş soğan ile etleri suyunu çekinceye kadar pişirin. Doğranmış domates, kekik ve kıyılmış maydanoz ilave edin. 1 bardak sıcak su ilave ederek pişirin. Yufkaları 4'e bölün. Zeytinyağı ile yağlayın. Ortalarına etli harçtan koyup bohça şeklinde katlayın. Uçlarına ve üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Afiyet olsun.

ORUK TARİFİ

Malzemeler:
- 750 gr dana kıyma,
- 2 su bardağı ince bulgur,
- 2 adet yumurta,
- 1 adet kuru soğan,
- 4-5 diş sarmısak,
- 4-5 yemek kaşığı kuru nane,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 su bardağı sıvı yağ,

Garnitür için:
- 3 adet patates,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 küçük top salata,
- 1 adet kırmızı biber.

Garnitürün Yapılışı:
Patatesleri küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağını tavada kızdırın. Patatesleri ekleyip kızartın. Pulbiber ve tuzotu ilave edip karıştırın. Top salatayı ve biberi ince kıyın. Patatesleri harmanlayın. Oruğun yanında servis yapın.

Yapılışı:
Bulguru 1.5 su bardağı kaynar su ile ıslatın. 20 dakika bekletin. Soğanı ve sarmısağı rendeleyin. Bulgurun üzerine yumurtaları kırın. Soğan, sarmısak, nane, tuzot ve karabiberi ekleyip karıştırın. Kıymayı ilave edip çok iyi yoğurun. Uzun köfteler hazırlayın. Kızdırılmış sıvıyağda kızartın.

Afiyet olsun.

İSTANBUL KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 750 gr. yağsız kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet domates,
- 8 adet sivri biber,
- 6-7 dal taze soğan,
- 1 demet maydanoz,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- Karabiber, kırmızı biber, tuz,
- 2 tabaka yağlı kağıt,
Garnitür için:
- 5 adet patates,
- 1 fincan zeytinyağı,
- ½ limon suyu,
- 1 tutam muskat,
- 1 çay bardağı susam,
Garnitürün Yapılışı:
Garnitür için patatesleri haşlayıp soyun. Rendeleyin. Limon suyu, tuz, zeytinyağı katıp iyice yoğurun. İri iri yuvarlayın. Kavrulmuş susama bulayıp etin yağıyla servis yapın.
Yapılışı:
Yeşil soğanları yarım el kalınlığında doğrayın. Biberleri ve maydanozu ince kıyın. Domatesi küp şeklinde doğrayın. Hepsini etlere ilave edin. Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekiği katıp hepsini harmanlayın. Yağlı kağıtları 4 parçaya bölün. Her parçaya eşit miktarda harcı bölüştürün. Bohça gibi katlayıp fırın tepsisine yerleştirin. 200°C fırında, kağıtların üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp kağıtla birlikte, garnitürle servis yapın.
Afiyet olsun.

ÇİFTLİK KÖFTESİ TARİFİ

Malzemeler:
- ½ kg köftelik kıyma,
- 1 su bardağı iç bezelye,
- 2 dilim bayat ekmek içi,
- 2 adet yumurta,
- 1 adet soğan,
- 1 kahve fincanı kaşar peynir rendesi,
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
- 2 yemek kaşığı susam,
- Tuz, karabiber, kekik.
Garnitür için:
- 1 su bardağı pirinç,
- 1 kahve fincanı mısır konserve,
- 1 kahve fincanı dilimli yeşil zeytin,
- 1 adet kırmızı biber,
- 1 kahve fincanı zeytinyağ,
- ½ limon suyu, tuz.
Garnitürün Yapılışı
Pirinci yıkayıp 2 su bardağı sıcak su ile diri haşlayıp süzün. Biberi ince kıyın. Bütün malzemeleri karıştırın. Köftenin yanında servis yapın.
Yapılışı:
Kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, ufalanmış ekmek içi, 1 yumurta, sıvıyağ, tuz, karabiber, kekik, kaşar peyniri rendesi ile iyice yoğurun. Bezelyeyi az haşlayıp süzün. Yoğurduğunuz kıymaya ilave edip bezelyeleri ezmeden karıştırın. Köfte hamuruna rulo şekli verip fırın kabına yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Bir çay bardağı sıcak su ilave edip fırında 15-20 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun.

KAZAN KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 400 gr. kıyma,
- 4 adet düzgün kemer patlıcan,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 1 adet kuru soğan,
- 2 adet domates,
- Karabiber, kimyon,
- 3-4 adet sivribiber,
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 3 diş sarmısak.
Yapılışı:
Patlıcanların baş kısmını kestikten sonra yıkayın. Alt kısmı bütün kalacak şekilde üstünü 1 cm. kalınlığında verev kesin. Soğanı ince kıyın. Karabiber, kimyon, tuz katıp, kıymaya ilave edin. Salçayı 1 fincan suda ezerek, kıymaya katıp yoğurun. Yuvarlak köfteler hazırlayın. Bu köfteleri patlıcanların arasına yerleştirip, tencereye dizin. Domatesleri rendeleyip, sarmısakları ezin. 3 yemek kaşığı sıvıyağla karıştırın. Yemeğin üzerine gezdirin. Sivribiberleri arasına koyup, kısık ateşte 30 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

PELERENLİ PİRZOLA TARİFİ

Malzemeler:

- 6 adet kemikli kuzu pirzola,
- 4 adet milföy hamuru,
- 2 adet domates,
- 3 adet sivri biber,
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
- Kekik, tuz, karabiber,
- 1 yumurta sarısı.
Yapılışı:
Pirzolaları yağsız tavada arkalı önlü kızartın. Tavaya sıvıyağı ilave edip, ince doğranmış biberleri kavurun. Küp doğranmış domatesleri ilave edip, sos haline gelince ateşten alıp, kekik, karabiber, tuz ilave edin. Milföyleri üçgen halinde 2'ye bölün. Her bir parçaya 1 pirzola ve sos ilave edin. Milföyü üzerine sarın. Kalan hamurdan çiçek kesip, üzerini süsleyin. Yumurta sarısı sürüp, 180°C ısıtılmış fırında pişirin.

Afiyet olsun.

BULGURLU KÖFTE TARİFİ

Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur,
- 250 gr. yağsız kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- 6-7 dal maydanoz,
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 2 diş sarmısak,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 3-4 yemek kaşığı un,
- 1 su bardağı nohut,
- 2 yemek kaşığı sirke,
- 1 adet yumurta.
Yapılışı:
Bulguru sıcak suyla yıkayıp, bırakın. Soğanı rendeleyin. Kıyma, şişmiş bulgur, yumurta, soğanın yarısı, tuz, kırmızıbiber ve karabiber ekleyip iyice yoğurun. Tepsiye un serpip, hamurdan, cevizden küçük parçalar koparıp, yuvarlayın. Tereyağını tencerede eritip, kalan soğanı, dövülmüş sarmısağı kavurun. Salçayı ilave edin. Nohutları akşamdan ıslatıp, haşlayın. Haşlanmış nohutları salçalı sosa ilave edin. Köfteleri unlu tepside yuvarlayıp, 3 su bardağı su ilave ettiğiniz kaynar salçalı suya atıp, fazla karıştırmadan 10-12 dakika pişirin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın.

Afiyet olsun.

TANDIR BÖREĞİ NASIL YAPILIR

MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kiyma, 1 kg peynir, Yarim kg tereyag, 4 bas sogan, Maydanoz, Kirmizi biber

YAPILISI: Unu mayalayip hamur yapacaksiniz. Kiymayi suyu çekilecek kadar kavuracaksiniz. Sogani dograyacaksiniz. Peynir kirmizi biber ve maydanozla karistirarak iç hazirlayacaksiniz. Hamur eksiyinceye kadar tandir yakilip hazirlanacak. Daha sonra hamurdan börek yapilip tandira yapistirilacak.

KAYGANA TATLISI NASIL YAPILIR

MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz

YAPILISI: Yumurta iyice çirpilacak. Sütle karistirilacak. Içine aldigi kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atilarak iyice karistirilarak kizgin yagda kasikla biraz biraz dökülerek kizartilacak. Hazirlanmis olan surup tatlinin üzerine dökülecek. Servise sunulacak.

PAPARA TARİFİ

HAZIRLANISI: Ekmekler derin bir tabaga dogranir. ayri bir yerde tereyagi kizartilir. Ve soganlar düzgün birsekilde dogranip, salça ile birlikte tereyaginda kizartilir. Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasini bekleriz. Su kaynadiktan sonra içine ufalanmis tulum peyniri ilave edilir. Biraz daha kaynadiktan sonra tencere atesten alinir. Ve bu olusan karisimi daha önceden dogradigimiz ekmeklerin üzerine dökülür. Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir.

SU BÖREĞİ NASIL YAPILIR

MALZEMELER: 5 Ad.Yumurta, Iki kasik tereyag, Yarim su bardagi su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Bas sogan, 1 Kg Koyun kiymasi, Karabiber, maydanoz

YAPILISI: Yumurta su ve tuz elle çirpilir. Güzelce yogurulur. Sonra bezelere ayrilir. Onbes;yirmi dakika dinlendirilir. Soganlar bir kasik veya iki kasik zeytinyaginda kavrulur. Sonra kiyma ilave edilir. Hepsi beraber kavrulur. Maydanoz incecik kiyilir içine ilave edilir. Sogumaya birakilir. Sonra bezeler tek tek açilir biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazir bulunur. Açtigimiz yufkalar tek tek içine atilir ve pisirilir. Ayrica önceden hazirlanmis yaglanmiy tepsiye dösenir. Arasina hazirladigimiz kiymali iç yayilir. Tekrar üstüne yufkalar dösenir. En üste kuru yufka konur artik böregimiz pismeye hazirdir. Ocakta yavas yavas az ateste pisirilir.

SAÇ ARASI NASIL YAPILIR

MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardagi zeytinyagi, Alabildigine un, 1 kg kaymak

YAPILISI: Kaymak hariç diger malzemeler yogrulur. Hamur ince yufka halinde açilir. 1 yufka eritilen kaymakla yaglanir. Üzerine 2.bir yufka koyularak o da yaglanir. Dürülerek parça parça kesilir. Diger bezelerde bu sekilde hazirlanir. Yaglanmis tepsiye dösenir. Ve kizartilir. Kizardiktan sonra üzerine pudra sekeri dökülerek servis yapilir.

SAÇ ARASI NASIL YAPILIR

MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardagi zeytinyagi, Alabildigine un, 1 kg kaymak

YAPILISI: Kaymak hariç diger malzemeler yogrulur. Hamur ince yufka halinde açilir. 1 yufka eritilen kaymakla yaglanir. Üzerine 2.bir yufka koyularak o da yaglanir. Dürülerek parça parça kesilir. Diger bezelerde bu sekilde hazirlanir. Yaglanmis tepsiye dösenir. Ve kizartilir. Kizardiktan sonra üzerine pudra sekeri dökülerek servis yapilir.

ETLİ PİLAV NASIL YAPILIR

MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr. Et, Tuz-Karabiber, Pirinç, Kisnis, 1 margarin

YAPILISI: Pirinç güzelce yikanir. Öbür tarafta et suyu kaynar. Nohut haslanir. Tavaya yag konur. Eridikten sonra pirinç içine atilir. Hafif ateste bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür. Pismeye birakilir. Pistikten sonra üzerine kebap seklinde et dökülür. Servis yapilir.

MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 su bardağı mercimek,
- 1 adet kurusoğan,
- 2 diş sarımsak,
- 2 çorba kaşığı tereyağ,
- 4 su bardağı su,
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 1 .çay kaşığı köri,
- Tuz
Yapılışı:
Mercimekleri yıkayıp derince bir tencereye koyun.Üzerine suyu,küçük küçük doğranmış soğanı,tereyağını,kimyonu,sarımsağı,naneyi ve tuzu ekleyip tencerenin kapağını kapayın.Mercimekleri 20 dk. kadar pişirin blendırdan geçirip servis yapın.

Afiyet olsun.

KARNIBAHAR ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler
1 Adet küçük karnıbahar
- 4-5 su bardağı su
- 1 su bardağı krema
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- Tuzot
- Pul biber
- Yarım imon suyu

Yapılışı:
Karnıbaharları yarım limon suyu ve tuzot katılmış suda haşlayıp süzün. Çiçekleri küçük küçük doğrayın. Unu, yumurta sarısını, ve tuzu ekleyin. 5 su bardağı su karıştırın. Kıyılmış karnıbaharları katıp karıştıra karıştıra pişirin. Kremayı ilave edip 5 dakika daha kaynatıp ateşten alın. Tereyağını kızdırıp pul biberi ekleyip çorbanın üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

LEBENİYE ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:

- ½ kg hindi but kuşbaşı,
- 1 su bardağı nohut,
- ½ su bardağı pirinç,
- ½ kg yoğurt,
- 1 çay bardağı zeytinyağı,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 3 yemek kaşığı kuru nane,
- Tuzot.

Yapılışı:
Nohutu akşamdan ıslatın. Yıkayıp hindi etleriyle birlikte 4 su bardağı su ekleyip haşlayın. Pirinci ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurdu çırpıp zeytinyağı ile ateşte pişirin. Yavaş yavaş karışıma ekleyin. Tuzotu ekleyin, ateşten alın. Tereyağını kızdırıp naneyi katın. Çorbanın üzerine gezdirip, servis yapın.

Afiyet olsun.

PIRASA ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- Yarım kilo pırasa,
- 3 adet patates,
- 1 çorba kaşığı un,
- 1 çorba kaşığı tereyağ,
- 5 su bardağı tavuk suyu,
- Yarım demet maydonoz,
- Karabiber ve nane.

Yapılışı:
Patatesi ve pırasayı küçük küçük doğradıktan sonra bir tencerede haşlayın.İyice yumuşayan seb zeleri blendırdan geçiri.Unla yağı bir tencerede kavurup üzerine suyu ve sebzeleri ilave edin.En son maydonozları ekleyip 5 dk. kadar pişirdikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

FIRIN KEBABI YAPILIŞI

Koyunun muayyen yerlerinden alınan parçalar usulüyle iki aşamadan geçirilerek fırında pişirilerek hazırlanır. Okkayla satılırdı. Bir porsiyonu yüz dirhemdir. Yanına kuru soğan verilir.
Konya'nın en ünlü fırın kebapçıları Gazyağcı Şükrü ve Arif ustalardır. Gazyağcı Larende Caddesi'nde, Şükrü Bedesten'de, Arif usta Çarıkcılar içinde mesleklerini icra ederlerdi. Bu arada bazı aşçı dükkanlarını da unutmamak gerekir. Kuzu başları tandır

KUSLUK YEMEGİ NASIL YAPILIR

Eskiden Konya'da iki ögün yemek yenirdi. Kusluk ve aksam yemekleri. Kuslum yemegi ögle yemeginden iki saat önce yenirdi.
2. Öglen Yemegi : Hafif yiyecekler yenen ögün.
3. Aksam Yemegi : Aksam namazindan sonra yenirdi. Kisin uzun gecelerde yenirdi.
4. Yat Geberlik : Yatmadan önce yenen hafif yiyeceklerdir. Kisin uzun gecelerde yenilir.
Konya'nin yiyeceklerinden Ekmegi- Balli Böregi, Helvasinin çesidi, Zülbiyesi, Pismaniyesi meshurdur.

SAÇ BÖREĞİ TARİFİ

MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyagi, Peynir, Ispanak

YAPILISI: Yeteri kadar hamur yogrulur. Yapilacak içler hazirlanir. Hamur bezeler seklinde hazirlanir. Hazirlanan bu bezeler yufka gibi açilir. Içine yapilacak olan (peynir veya ispanak) konur ve saç ocaginda pek gevrek olmamak sartiyla yiyecek olanin disine göre pisirilir. Pisirilen bu brek yine yiyecek olanin kapasitesine göre yaglanir ve afiyetle yenir.

HÖŞMERİM NASIL YAPILIR

MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardagi su, Tuz, Pudra sekeri

YAPILISI: Genis bir tavaya kaymagi koyariz. Bir bardak suyu da ilave eder. Alabildigi kadar unla karistirilir. Hafif ateste karistirilarak iyice pisiririz. Tuzu da ilave edip pisince tavaya güzelce düzleriz.
Hafif atesin üzerinde kizartip servis tabagina çeviririz. Biraz soguduktan sonra pudra sekerini üzerine dökeriz.

MEVLANA BÖREĞİ TARİFİ

MALZEMELER:1 çay bardagi yogurt, 1 çay bardagi zeytinyagi, Biraz su, Yarim limon suyu, Biraz Tuz Alabildigi kadar un, (Ayrica içi içir yarim kilo kadar zeytinyagi ile karismis tereyag)

YAPILISI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yogrulur. Küçük küçük bezeler ayrilir. Dinlenmeye birakilir. Diger tarafindan bir iki bas sogan yarim kilo kiyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber. Soganlar bir iki kasik zeytinyaginda kavrulur. Sonra kiyma da ilave edilerek kavrulur. Atesten indikten sonra maydonozu ilave edilir. Diger taraftan bezeler incecik açilir. Arasi yaglanir tekrar açilir tekrar yaglanir. Ve bir bohça seklinde dürülerek köselere iç konulur ve kapatilir. Ondan sonra sicak firina sürülür.

BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR

MALZEMELER: 250 gr kusbasi et, 150 gr kuru bamya, 3 sogan 2 kasik margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kasik salça

YAPILISI: Kuru bamya limonlu suda hafif haslanir, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumusayincaya kadar pisirilir. Yag ve ince dogranmis soganlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya baslayinca haslanmis bamyalar da konur. Özlesinceye kadar pisirilir. Suyu eksilirse sicak su ilave edilir, sicak sicak servis yapilir.

ETLİ TOPALAK NASIL YAPILIR

MALZEMESI: 1 kg yagsiz dana kiymasi, 1 su bardagi köftelik bulgur, 1 ad. yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kasigi un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad. sogan, 1 su bardagi haslanmis nohut, 1 yemek kasigi salça margarin yagi-etsuyu veya sicak su

YAPILISI: Genis bir kabin içine eti, bulguru, yumurtayi ince kiyilmis maydanozu, unu, sogani, tuzu ve baharatlari koyup köfte hazirlar gibi iyice yogrulur. Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapilir. Diger tarafta genisçe bir tencereye iki yemek kasigi margarini eritip içine bir kasik un konup kavrulur. Salçasida konduktan sonra nohutta katilarak 6-7 bardak sicak su veya etsuyu konur. Kaynadiktan sonra diger tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye bosaltir. 15-20 dakika hafif ateste pisirilir.

UN HELVASI NASIL YAPILIR

MALZEMELER: Pemkez veya sekerden yapilmis surup, 2 çay bardagi sivi yag, Yeteri miktarda un

YAPILISI: Pekmez kaynatilarak veya sekerden yapilan surup kaynatilarak içine yeteri miktarda un konur. unu karistirarak içindeki suruba yediririz. Içinde hiç ekmez kalmayincaya kadar karistirilir. Sonra yag ilave edilerek kizartilir.

ERZİNCAN ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 250gr. yağsız dana kıyması,
- 2 çorba kaşığı un,
- 2 adet soğan,
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ,
- 1 çorba kaşığı salça,
- 1/2 su bardağı erişte,
- 2 diş sarmısak,
- 2 su bardağı yoğurt,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 2 adet etsu tablet,
- Tuz, karabiber.
Yapılışı:
Kıymaya karabiber ve yarım tatlı kaşığı tuz ekleyip, yoğurun. Nohut gibi köfteler hazırlayın. Sıvı yağda, doğradığınız soğanları hafifçe kavurun. Salçayı ekleyin. Üzerine 4 su bardağı su ekleyin. Etsu tabletlerini atın. Kaynayınca köfteleri unlayıp içine atın. 5-6 dakika pişirin. Erişteyi ekleyin. Sarmısakları dövüp, yoğurda ilave edip iyice çırpın. Çorbaya yavaş yavaş ekleyin. Karıştırarak 2-3 taşım kaynatıp, ateşten alın. Üzerine yağda kızdırılmış nane döküp, servis yapın.

ZERDE NASIL YAPILIR

MALZEMESI: 1Kg. Pirinç, 3 litre su , yarim kg.seker

YAPILISI: Önce pirinç ile su kaynatilir .Sonra seker atilir.Yine kaynatilir. Baska bir kaba bosaltilir. Soguncaya kadar bekletilir ve servis yapilir.

SOSİSLİ DOMATES DOLMASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 6 adet iri domates,
- 6 yumurta,
- 4 adet sosis,
- 2 çorba kaşığı tereyağ,
- 2-3 adet sivribiber,
- 6 yemek kaşığı rende kaşar peyniri,
- Tuz, karabiber.
Yapılışı:
Domateslerin üst kısımlarından kapak kaldırılır. İçi kaşıkla boşaltılıp, biraz tuz konur. Sosisler ince doğranıp domateslere pay edilir. Biberler ince uzun kesilir ve domateslerin kenarlarına yerleştirilir. İçlerine birer yumurta kırılır. Tuz, karabiber serpilir. Domateslerin üzerine fındık kadar tereyağı konur ve üzerine rende kaşar peyniri serpilir. Fırında yumurtalar pişinceye kadar 20 dakika tutulur. Sıcak servis yapılır.

SUSAMLI KADINBUDU KÖFTE NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 500 gr. yağsız kıyma,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 kahve fincanı pirinç,
- Tuz, karabiber,
- 5-6 yemek kaşığı un,
- 4 adet yumurta,
- 1 kase susam,
- 2 su bardağı sıvı yağ.
Yapılışı:
Pirinci haşlayıp süzün. Soğanı rendeleyin. Maydanozu ince kıyın. Kıymayı, soğan, maydanoz, pirinç, tuz ve karabiber ile yoğurun. Uzun köfte biçimine getirip, üzerine parmakla şekil verin. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonra susama bulayıp, kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

BUĞDAY ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
-1 su bardağı buğday,
-1 su bardağı nohut,
-1 adet yumurta sarısı,
-3 çorba kaşığı yoğurt,
-Yarım tatlı kaşığı kırmızıbiber,
-Nane ve tuz.
Yapılışı:
Buğday ve nohutu bir kapta iyice haşlayın.Başka bir kapta yumurta sarısı,un ve yoğurdu çırpıp içine ilave edin.Üzerini süslemek için nane yakıp dökün.

Afiyet olsun.

MANTAR ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 3 çorba kaşığı un,
- 100 gr. mantar,
- 2 çorba kaşığı margarin,
- 1 su bardağı süt,
- 4 su bardağı su,
- 1 çay kaşığı tuz ve karabiber.
Yapılışı:
Margarini ve mantarı tavaya koyup 2 dk. kadar harlı ateşte kavurun.Üzerine un serpip tekrar kavurun.Sütü ve sıcak suyu ekleyip karıştırın.Tuz,karabiber serpikten sonra 15 dk. süreyle pişmeye bırakın.

Afiyet olsun.

SEBZELİ TAVUK ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 Tavuk göğüs eti,
- 4 bardak tavuk suyu,
- 1 adet havuç,
- 1 adet çerliston biber,
- 1 adet kabak,
- 1 çorba kaşığı un,
- 1 çorba kaşığı tereyağ,
- Tuz ve karabiber.

Yapılışı:
Tavuk göğsünü suda haşlayın.Piştikten sonra tavuk etini küçük küçük doğrayın.Margarini tencereye koyup unla birlikte kavurun.Tavuk suyunu,tuzu ve karabiberi ekleyip kaynayıncaya dek pişirin.Biberleri,havucu ve kabağı küçük küçük doğrayın.Kaynamakta olna tavuk suyuna sebzeleri ekleyip çorba koyulaşıncaya kadar pişirin.

Afiyet olsun.

KIYMALI OYMAÇ ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 su bardağı un,
- 150 gr.kıyma,
- 1 adet soğan,
- 1 adet domates,
- 3 su bardağı et suyu,
- 2 çorba kaşığı tereyağ,
- 1 tatlı kaşığı nane, tuz, Karabiber.

Yapılışı:
Unu bir kaba koyun.Üzerine su ilave edip sert bir hamur yapın.Avuçlarınız arasında ovalayarak küçük hamur parçaları elde edin.Derin bir tencerede yağı ve soğanı kavurun.Domates ve baharatlarla birlikte et suyunu da ekleyin.Hazırladığınız hamurları da çorbanın içine atıp 5 dk.kadar kaynatın.Üzerine nane ve biber yakıp çorbanın üzerine dökün.

Afiyet olsun.

SEBZELİ PİRİNÇ ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
-1 çay bardağı pirinç,
-1 adet havuç,
-1 adet patates,
-1 adet kabak,
-2 çorba kaşığı tereyağ,
-2 çorba kaşığı un,
-1 adet yumurta,
-3 su bardağı su,
-Kırmızıbiber, karabiber,
-Nane ve tuz.

Yapılışı:
Sebzeleri küp küp doğrayın.Tencerede yağı eritip sebzeleri 2 dk. kavurun.Üzerine sıcak suyu ve pirinci ilave edip 20 dk. süreyle pişirin.Pişmesine yakın bir kasede çırptığınız yumurta,un ve yoğurt karışımını yavaş yavaş yedirerek içine ilave edin.Baharatları ve tuzunu ekleyip bir taşım kaynatın.
Afiyet olsun.

PİRİNÇLİ ERİŞTELİ ÇORBA NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 kahve fincanı pirinç,
- 1 adet patates,
- 1 adet havuç,
- 1 çay bardağı erişte,
- 1 adet kuru soğan,
- 1 adet rendelenmiş domates,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 3 çorba kaşığı tereyağ,
- 1 tablet tavuk bulyon,
- 1/2 demet maydanoz,
- Tuz, karabiber.

Yapılışı:
Patates ve havucu küp şeklinde doğrayın. İnce doğranmış soğanı, rendelenmiş domates ve salçayı ilave ederek tereyağında kavurun. Üzerine 3 su bardağı su ve bulyonu katarak kaynatın. Patatesi, havucu, pirinci ve erişteyi ilave edip karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyerek, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Son olarak çorbanın üzerine kıyılmış maydanoz serpip, servis yapın.

ET BOHÇASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:

- 6 dilim ince dövülmüş biftek,
- 3 adet yumurta,
- 6 dilim pastırma,
- 6 dilim kaşar peyniri,
- 1/2 su bardağı un,
- 1/2 su bardağı galeta unu,
- Tuz, karabiber,
- Kızartmak için sıvı yağ,
- Kürdan.
Yapılışı:
Çok iyi dövülmüş eti tuzlayıp biberleyin. Etlerin arasına birer dilim pastırma ve kaşar peyniri yerleştirin. İkiye katlayıp, uç taraflarından kürdanla tutturun. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp, kızgın sıvı yağda kızartın. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

ORMAN KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:

- 1/2 kg. kuşbaşı et,
- 2 çorba kaşığı margarin,
- 2 adet soğan,
- 2 adet patates,
- 2 adet havuç,
- 1 su bardağı konserve bezelye,
- 1 çorba kaşığı salça,
- 1 çay kaşığı kekik,
- Tuz.
Yapılışı:
Küçük doğranmış soğan, et ve margarin tencereye konur. Ateş üzerinde karıştırılarak kavrulur. Salça konur. Biraz daha karıştırılıp üzerine 1,5-2 su bardağı sıcak su ilave edilip, etler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler soyulur, havuçlar kazınır. Küçük küçük doğranıp, yumuşayan ete ilave edilir. Sebzeler pişince konserve bezelye ve tuz katılır. 5-10 dakika sonra kekik serpilip servis yapılır.

Afiyet olsun.

YOGURT ÇORBASI NASIL YAPILIR

MALZEMELER: Tereyagi, 150 gr. yogurt, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu

YAPILISI: 8 kisilik tencereye, et suyunu ezdiginiz yogurduda katin hiç durmadan karistiriniz. Kaynayinca içine mercimek, pirinci ilave ediniz. Ve tekrar karistirin birakin. Çorba kaynayincaya kadar bekleyin, kaynayinca bir iki kez daha karistirin ve 2-3 dak. bekleyin. Çorbayi atesten indirin ve tavanin içine tereyagi koyun iyice kizarinca tuz atin daha sonra atesten indirin ve çorbanin üzerine naneyle birlikte dökün.

KARANFİL ANA ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 4/1 paket tereyağı,
- 1/2 kg. un,
- 1/2 kg. kıyma,
- 1 adet kuru soğan,
- Tuz.
Yapılışı:
Soğanı yağda kavurun. Unu ekleyip kavurun. Kıymayı ekleyin. Kavurun. Tuz ve
su ekleyip pişirin.

MANTI ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1/2 kg. Kayseri mantısı,
- 750 gr. yoğurt,
- 1 yemek kaşığı un,
- 1 adet yumurta,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı haşlanmış nohut,
- 1 çay kaşığı kuru nane,
- Tuz, karabiber.

Yapılışı:
Bir tencerede 4 su bardağı kaynar su ile mantıları haşlayın. Ayrı bir kapta un, yoğurt, yumurta, tuz ve karabiberi iyice çırpın. Tenceredeki mantının üzerine haşladığınız karışımı yavaş yavaş ekleyerek, 10 dakika pişirin. Nohutları ilave edin. Tereyağını kızdırıp, naneyi içine katıp, çorbanın üzerine döküp servis yapın

HAVUÇ GARNİTÜRLÜ BİFTEK SARMASI NASIL YAPILIR

Garnitürün yapılışı:
Havuçları kibrit çöpü biçiminde kıyın. Sarmısağı ezin. Maydanozu kıyın. Tereyağını tavada kızdırın. Sarmısağı ve havuçları ilave edip, 5 dakika kavurun. Kıyılmış maydanozları ilave edip, karıştırın. Tuz ekleyin. Etin yanında servis yapın.
Malzemeler:
- 6 dilim dana biftek,
- 2 adet tavuk göğüs bonfile,
- 3 diş sarmısak,
- 1/2 demet maydanoz,
- 1 yemek kaşığı soya sosu,
- 5 yemek kaşığı krema,
- Tuz, karabiber.
Garnitür İçin:
- 3 adet havuç,
- 2 diş sarmısak,
- 4-5 dal maydanoz,
- 2 yemek kaşığı tereyağı,
- Tuz.
Yapılışı:
Tavuk göğsünü robotta kıyın. İçine kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarmısak, krema, soya sosu, tuz, karabiber ekleyip, karıştırın. Biftekleri yayın. Üzerine ince bir kat tavuklu harç yayın. Rulo haline getirin. Yağlanmış fırın kabına yerleştirin. Yarım çay bardağı su ilave ederek, 180°C ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun.

ÇANAK KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 kg. kuşbaşı kuzu eti,
- 15-20 adet arpacık soğan,
- 15 adet kiraz domates,
- 5 adet sivri biber,
- 5 diş sarmısak,
- Tuz, karabiber, kekik,
- 6 adet milföy hamuru,
- 2 yemek kaşığı margarin.
Yapılışı:
Eti tencereye koyup, kapağını kapatın. Kısık ateşte kendi suyunda yarım saat pişirin. Yağı ilave edin. Arpacık soğanları, sarmısakları biraz kavurun. Etleri ilave edip, 5 dakika kavurun. Domates ve sivribiberleri ekleyin. Kekik, tuz, karabiber ilave edin. Fırına dayanıklı kaselerin içine etleri paylaştırın. Milföy hamurlarını üzerine kapatıp, fırına sürün. Hamurlar kızarınca ters çevirip servis yapın.

Afiyet olsun

KAĞIT KEBABI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 kg. kuşbaşı kuzu eti,
- 2 adet havuç,
- 2 adet patates,
- 2 adet domates,
- 2 adet sivribiber,
- 250 gr. arpacık soğan,
- 1 su bardağı bezelye,
- 3 yemek kaşığı tereyağı,
- 5 adet defne yaprağı,
- Tuz, karabiber, kekik,
- 2 tabaka yağlı kağıt.
Yapılışı:
Patates, havuç ve domatesleri küp şeklinde doğrayın. Arpacık soğanları ayıklayın. Sivribiberi kıyın. Bir kapta et, havuç, domates, patates, biber ve bezelyeyi karıştırın. Tuz, kekik, karabiber ekleyin. Yağlı kağıdı 5 parçaya bölün. Karışımdan kağıtlara paylaştırın. Birer parça tereyağı ve defne yaprağı koyup, kenarlarını kıvırın. Üzerine fırça ile sıvıyağ sürüp, ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

ŞEHRİYE TARATORU (BONFİLELİ) NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1.5 su bardağı arpa şehriye,
- 3 çorba kaşığı mayonez,
- 1 su bardağı yoğurt,
- 4 diş sarmısak,
- 100 gr. ceviz içi,
- 1 çorba kaşığı nane,
- 1 çorba kaşığı fesleğen,
- 1 tatlı kaşığı sumak,
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı,
- Tuz.
Bonfile İçin
- 4 dilim bonfile,
- 2 adet çarliston biber,
- 1 çay kaşığı biberiye,
- 2 yemek kaşığı tereyağı.
- Tuz, karabiber.
Bonfilenin Yapılışı:
Bonfileleri ince kıyın. Biberleri ince kıyın. Tereyağı ile kavurun. Tuz, karabiber ilave edip, üzerine biberiye serpip, şehriye taratorunun yanında servis yapın.
Yapılışı:
Bir tencereye 6 su bardağı su koyup kaynatın. Tuz atıp şehriyeyi ekleyin. Hafif diri kalacak şekilde 6 dakika haşlayıp, süzün. Bir kasede yoğurt, mayonez, dövülmüş sarmısak, ceviz içi ve tuzu karıştırın. Şehriyeyi, naneyi, fesleğeni ve sumağı ekleyip karıştırın. Buzdolabında biraz dinlendirin. Taratoru servis tabağına alıp, üzerine zeytinyağı gezdirin. Bonfile ile servis yapın.
Afiyet olsun.

ÇÖKERTME NASIL YAPILIR

Malzemeler:

- Yarım kilo bonfile (Beaf straganof olarak hazırlanmış),
- Bir buçuk kilo patates,
- Yarım kilo yoğurt,
- 3-4 diş sarmısak,
- Yeteri kadar tuz,
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
- 3-4 kaşık tereyağ.
Yapılışı:
Teflon tavada etler yağsız olarak kızartılır. Et suyunu bıraktığı anda içine tuz ve çok az karabiber ilave edilir. Suyunu çekene kadar kavrulur ve bir kenara alınır. Patatesler parmaktan biraz daha ince, cipsten biraz daha kalın olacak şekilde doğranır ve sıvıyağda kızartılır. Geniş bir kayık tabağın tabanını kaplayacak şekilde patateslerin üçtebiri yayılır. Üzerine etin yarısı ikinci kat olarak yayılır. Sonra bir kat patates ve bir kat etin üzerine patatesler kapatacak şekilde kaplanır. En üste sarmısaklı yoğurt dökülür ve tabağın tamamı kapanacak şekilde yayılır. Son olarak tereyağ ateşte kızdırılır. Kırmızı biber ilave edilir ve sos olarak tabağın üzerine gezdirilir. Servis yapılır.

Not:
Bu yemek bazı restaurantlarda var çentik kebabı olarak veriliyor ama patatesler fazla ince ve yoğurt çok az olduğundan aynı lezzet olmuyor. Özelliği sarmısaklı yoğurdun bol olması ve mantı lezzetini vermesidir.

Afiyet olsun.

TEPSİ KÖFTE NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 500 gr. yağsız köftelik kıyma,
- 2 dilim bayat ekmek içi,
- 2 diş sarmısak+1 adet kuru soğan,
- 1 adet yumurta,
- 1/2 demet maydanoz,
- 75 gr. kaşar peyniri rendesi,
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı kimyon,
- 1/2 tatlı kaşığı karabiber,
- 1 tatlı kaşığı kekik,
- Tuz.
Sos Malzemesi:
- 2 adet domates,
- 2-3 adet sivribiber,
- 250 gr. mantar,
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 1 fincan su,
- Kırmızı pulbiber, tuz.
Yapılışı:
Derince bir kaba kıymayı, rendelenmiş soğanı, dövülmüş sarmısağı, ıslatılıp suyu sıkılmış ekmek içini, yumurtayı, zeytinyağını, kaşar peyniri rendesini, tuzu, karabiberi, kekiği, kimyonu koyup iyice yoğurun. Yağlanmış fırın kabına elle bastıra bastıra 1 cm. kalınlığında yayın. Önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Sos ile birlikte servis yapın.
Sosun Yapılışı:
Sıvıyağı derince bir tavaya alın. İnce doğranmış mantarı ve sivribiberleri sote edin. Doğranmış domates, tuz, kırmızı pulbiber koyun. Suyunu ilave edin. Kaynatın.
Afiyet olsun.

MATLUBE NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 400 gr. kuşbaşı koyun eti,
- 4 adet patlıcan,
- 2 adet domates,
- 2 adet soğan,
- 5-6 diş sarmısak,
- 3 adet sivribiber,
- 2 su bardağı pirinç,
- 1/2 su bardağı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 tatlı kaşığı toz şeker,
- 2.5 su bardağı sıcak su.
Yapılışı:
Yağı tencerede kızdırın. Etleri ilave edin. 3-4 dakika çevirin. İnce doğranmış soğanı, sarmısakları, biberleri, domatesleri ilave edip 7-8 dakika pişirin. Alaca soyduğunuz patlıcanları boyuna dörde bölün. Ortadan üçe kesin. Etlerin üzerine dizin. Yarım bardak sıcak su ilave edip 15 dakika pişirin. Pirinci ayıklayıp üzerine tuz atıp sıcak suda 15 dakika bekletip yıkayın. Patlıcanların üzerine pirinçleri yayın. Tuz ve şekeri ekleyin. 2 bardak sıcak su koyup göz göz oluncaya kadar pişirin. 15 dakika demlendirip geniş bir tabağa ters çevirip servis yapın.

Afiyet olsun.

ERİŞTE ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 1 su bardağı yeşil mercimek,
- ½ su bardağı erişte,
- 3 yemek kaşığı kıyma,
- 1 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı un,
- 2 yemek kaşığı salça,
- 2 yemek kaşığı kuru nane,
- 3 yemek kaşığı tereyağ,
- Tuz.
Yapılışı:
Mercimeği ayıklayıp akşamdan ılık suda ıslatın. Soğanı ince kıyın. 1 yemek kaşığı tereyağında kavurun. Kıymayı ilave edin. Kavrulunca unu ilave edin. Salçaya katıp 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Mercimekleri katın. Pişmeye bırakın. Yumuşayınca tuz ve erişteyi ilave edin. Erişteler yumuşayınca ocaktan alın. Tereyağını tavada kızdırıp naneyi üzerine dökün. Çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.

ARABAŞI ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR

MALZEMESI: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kasik karabiber, 1 paket yag, 1 tane limon

ÇORBA YAPILISI: Bir miktar un, bol yagda kirmizilasincaya kadar kadar kavrulur.Daha önce pismis olan horoz kavrulmus olan unun üzerine ince ince didilerek konur.Bir miktar tavuk suyu eklenir. 20 dakika kaynadiktan sonra limon ve karabiber ilave edilir. Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapilir.

ARABASI HAMURU:Tencereye normal bir sekilde su konarak iyice kaynatilir.Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kasik ile karistirilir. Belli bir kivama gelince un konulmadan hamur karistirilarak iyice pisirilir.Daha sonra hamurun kolay dagilmasi için tepsi su ile islatilarak hamur tepsiye dökülerek sogutulur. Daha sonra çorba ile servis yapilir.

BARBUNYA ÇORBASI NASIL YAPILIR

Malzemeler:
- 7 yemek kaşığı tarhana,
- 2 adet sivri biber,
- ½ demet dereotu,
- ½ su bardağı barbunya fasulyesi,
- 2 diş sarmısak,
- 3 yemek kayığı tereyağ,
- 1 yemek kaşığı tuzot,
- 1 çay kaşığı

Yapılışı:
Barbunyayı akşamdan ıslatıp haşlayın. Süzün. Tarhanayı tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyin. Biberleri ince kıyıp katın. 1 yemek kaşığı tereyağ ekleyip devamlı karıştırarak pişirin. Kıyılmış dereotu, fasulyeler ve ezilmiş sarmısakları ilave edin. Tuz katın. Kalan yağı tavada kızdırıp toz biberi ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirin.


Zirve100 Sayac
Zirve100 Site istatistikleri
Zirve100 Sayac

blogger templates | Make Money Online